ANO pro Milevsko 2018

Kompetentnost a energie měnit věci k lepšímu

 

Náš Program ANO pro Milevsko 2018 je zaměřen na pokrytí všech hlavních oblastí činností a života města a zejména také na zcela konkrétní projekty, které chceme dotáhnout do stavu realizace.

Hlavním problémem našeho města je, že vše velmi dlouho plánuje, připravují se různé studie a projekty, ale samotná realizace je z různých důvodů odkládána. Objektivně je třeba říci, že nejčastějšími důvody je nedostatek financí, ale někdy to také bývá neochota i neschopnost jít systematicky a vytrvale za cílem, získat si kontakty a trpělivě vyjednávat.

Druhým problémem je z našeho pohledu stanovení si jasných priorit. I v tomto sázíme na zdravý selský rozum a na stanovení toho, co je reálné a co není reálné.  Proto nechceme slibovat řadu nereálných řešení a desítky dalších zlepšení, které pak ve většině případů nakonec nikdo nerealizuje.

Vedle řádného plnění provozních a organizačních agend města, které ze značné části zaměstnávají každé zastupitelstvo a radu města, se chceme zaměřit na několik programových priorit a konkrétních projektů, které považujeme pro rozvoj města za důležité a se kterými chceme, dostaneme-li od vás voličů důvěru, aktivně po volbách pomoci.

Programové priority:

ANO PRO DALŠÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ. Jako hlavní prioritu vidíme v řešení  omezených možností městského rozpočtu na financování investičních a dalších akcí. Pokud se nechceme jako město zadlužovat, a to nechceme, tak nám mimo hledání úspor, nezbývá nic jiného, než napřít všechny síly k získání dalších financí z mimorozpočtových zdrojů města. Tady vidíme rezervy a rádi bychom tento trend změnili. Do roku 2020 máme programové období na čerpání z fondů EU, dále jsou možnosti z tzv. Norských fondů a také různé státní dotace, dotace z kraje a od dalších subjektů.

ANO PRO INVESTIČNÍ PRIORITU. Je nezbytné po létech odkladů konečně dořešit lokalitu autobusového nádraží. Na tento bezútěšný prostor v centru města bylo projektů a studií vypracováno také již dost a je naší prioritou přistoupit nyní k nějaké rozumné realizaci. Řešení nevidíme nijak složitě. Rozdělíme stávající plochu na dvě části, tak jak předpokládala i jedna ze studií. Jedna z částí zajistí další parkovací místa v centru města, druhá zázemí pro autobusové nádraží. Spolu s plánovanou výsadbou nové zeleně tak dojde i k revitalizaci této lokality.

ANO PRO ZAMĚSTNANOST. Chceme řešit nepříznivý demografický vývoj ve městě. Hlavním řešením jsou z našeho pohledu nové možnosti získání zaměstnání. Proto je tak důležité získání vhodného menšího nebo středně velkého investora (do 100 zaměstnanců) do města a vázat tak firemní místa v průmyslovém parku na vytvoření skutečně nových pracovních míst. I zde zatím zůstává pouze u Projektu Živé Milevsko a studie průmyslového parku, který nyní v řadě případů počítá s přesunem stávajících firem již ve městě působících. To je jistě dobrý základ, ale nyní je potřeba aktivně komunikovat na všech úrovních a vést konkrétní jednání i s potencionálním novými vhodnými investory, především prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Czechinvestu a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

ANO PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBY, ŠKOLSTVÍ A ZDRAVOTNICTVÍ. Udržíme vysokou úroveň sociálních služeb ve městě. Považujeme mezigenerační solidaritu a zajištění péče o seniory a nemocné spoluobčany za samozřejmost. Aktivně podporujeme vyjednávání o státní dotaci MPSV ČR na rozšíření a dostavbu Domova pro seniory v Milevsku. V oblasti školství chceme zachovat rozsah základních škol a školek a dále podporovat jejich rozvoj. Ve zdravotnictví je naším úkolem udržet především stávající úroveň a poskytovaný rozsah záchranné služby.

ANO PRO DOPRAVU A BEZPEČNOST. Chceme řešit problémy s dopravou a parkováním ve městě a to nejen v souvislosti s řešením plochy autobusového nádraží. Z hlediska dopravní průjezdnosti je třeba zvážit takové úpravy, které budou mít logiku a také budou finančně reálné. S tím souvisí průběžná údržba vozovek a chodníků ve městě, kde řada úseků dlouhodobě čeká na rekonstrukci. V roce 2017 se město zavázalo, že vypracuje územní studii zaměřenou na problematiku nedostatku parkovacích míst v Komenského ulici, která je nyní hotova. Je potřeba ji vyhodnotit a po nezbytném veřejném projednání navrhnout již konkrétní řešení a připravit je k realizaci. V  železniční osobní dopravě chceme prosadit častější a rychlejší dopravní spojení s Pískem a Táborem, následně s Prahou a Českými Budějovicemi. Budeme také monitorovat aktuální vývoj již schválené dostavby dálnice D4 formou PPP projektu, kdy úspěšnost a rychlost dostavby této dálnice významným způsobem propojí náš region s Prahou a s dalšími místy v jižních a středních Čechách. V oblasti bezpečnosti vyhodnotíme výsledky práce MP, zejména ve vazbě na spolupráci s PČR. Zvážíme možnosti doplnění kamerového systému o monitorování příjezdových komunikací do města.

ANO PRO MILEVSKO - SEVERNÍ BRÁNU JIŽNÍCH ČECH - CESTOVNÍ RUCH, SPORT, KULTURA. Budeme dál podporovat propagaci Milevska jako historického a kulturního města se sportovní tradicí. Chceme pokračovat v podpoře sportu a sportovních akcí. S tím souvisí průběžná modernizace sportovišť a nyní hlavně jejich zázemí (Sport Hotel, Hotel Stadion) a nalezení rozumného provozního modelu pro tato zázemí. Další pozitivní kulturní rozvoj ve městě bychom rádi podpořili hledáním dalších finančních zdrojů pro plánovanou rekonstrukcí Domu kultury.

ANO PRO EFEKTIVNÍ ÚŘAD A MĚSTSKÉ ORGANIZACE. Chceme dobře a racionálně fungující Městský úřad a městské organizace. Občané musí být se svým úřadem a organizacemi města spokojeni a naopak i pracovníci, kteří úřad a městské organizace tvoří, musí pracovat v dobré atmosféře a být motivovaní. To se dá docílit mimo jiné i spravedlivě nastaveným motivačním systémem, který udrží kvalitu a zlepší efektivnost poskytovaných služeb. Samozřejmostí je pro nás také dobrá komunikace uvnitř úřadu, zejména mezi volenou reprezentací a pracovníky úřadu.

ANO PRO INFORMOVANOST OBČANŮ A SPOLUPRÁCI VŠECH. Oproti minulému volebnímu období se zlepšila úroveň v informování občanů. Podařilo se zajistit přístupnost audiozáznamu celého jednání zastupitelstva na webových stránkách města. Jsme pro co nejširší zainteresovanosti občanů na záměrech města formou již fungujících veřejných setkání zastupitelů s občany ke konkrétním tématům. Naším zájmem je i spolupráce a dobrá komunikace s našimi přidruženými obcemi.

10. 9. 2018