Nová kniha o Milevsku: Martin Kupec se ponořil do historie ZVVZ

MILEVSKO – Patrioti i návštěvníci města se mohou těšit na novou knihu o Milevsku. Jejími autory jsou Martin Kupec a Vladimír Šindelář a kniha dostala název Milevsko fotografované tehdy a teď. Nabídne 115 historických a 115 současných fotografií, vždy snímek historický ve srovnání s tím, jak zachycené místo vypadá dnes. Fotografie pocházejí ze sbírek Milevského muzea, některé zapůjčil Strahovský klášter a také milevští sběratelé jako Karel Reiniš, Luděk Honzík, Jaroslav Devera a další. Kniha je o městě jako takovém, ale její významná část je věnována podniku ZVVZ. V jeho archivu pátral radní města Milevska Martin Kupec, který tuto část přípravy publikace přibližuje. Je i autorem nápadu na vydání knihy, kde se porovnávají fotografovaná místa v čase.

Kdy a jak se vlastně zrodil nápad na vydání této publikace o Milevsku?
Nechal jsem se inspirovat podobným formátem ve větších městech, kde knihy, porovnávající zajímavá místa v historii a v současnosti, již vydali. Například kniha Praha včera a dnes. Řekl jsem si, že v tomto rozsahu a provedení Milevsko takovou knihu ještě nemá, i když samozřejmě vím o brožované publikaci pana Josefa Kroha z roku 1987. Tam se ale nenabízela úplná analogie a také technické možnosti jsou
dnes samozřejmě jinde. S nápadem jsem přišel na podzim loňského roku a od listopadu jsme pak s Milevským muzeem a dalšími spolupracovníky začali na knize pracovat.

Jak přípravy probíhaly?
Dohodli jsme si formát, rozsah, obsah, fotografickou a grafickou představu a pustili jsme se do sběru podkladů k jednotlivým kapitolám. Kapitoly o podniku ZVVZ jsem se chopil já. Požádal jsem vedení firmy o přístup do rozsáhlého podnikového archivu, o kterém jsem tušil, že může skrývat mnohé dosud nepublikované věci.

Proč vás oslovila právě historie ZVVZ? Vy tam přece nepracujete...

Já jsem historii továrny vnímal přes otce, který tam pracoval podstatnou část svého profesního života, nejdřív v závodě Montáže, pak na základním závodě ZVVZ a nakonec na generálním ředitelství ČSVZ, které zde sídlilo. Pamatuji si z těch časů řadu jeho spolupracovníků i událostí. Já sám jsem se ZVVZ před několika lety spolupracoval externě v oblasti personalistiky, kdy jsem se zde seznámil zase s novými lidmi a měl možnost vidět, jak funguje továrna v novodobých podmínkách. Měl jsem tedy základní představu, co bych v archivu rád našel.

A našel?
Musím říct, že jsem se nezklamal a archiv dokonce předčil moje očekávání. Našel jsem tam podklady, které se použily do knihy, ale i spoustu dalších, které už se do knihy nevešly, takže jsme je využili na webové stránce Spolku pro rozvoj kultury www.fotomilevsko.cz. Tam mohou zájemci najít i další snímky, které se nevešly do ostatních kapitol nové knihy. Jaké zdroje jste tedy v podnikovém archivu objevil? Primárně jsem hledal historické fotografie pořízené v areálu a okolí továrny, ke kterým by se dal nafotit současný stav. Ideálně i s výrobky ZVVZ. Výjimkou – tedy bez výrobků, byly fotografie ze zakládání továrny, když se areál na konci 40 let budoval. To místo samozřejmě porovnat lze. Fotografie jsou opatřeny komentáři, pro něž byly cenným zdrojem dochované kroniky ZVVZ z let 1951 až 1988. Druhým významným zdrojem byly prospekty výrobků a publikace vydávané k různým výročím podniku. Hodně mi pomohla publikace vydaná k 35. výročí podniku, tehdy v roce 1983 vyšla publikace i s popisy výrobků. Je tam celý výrobní program dokonce i s detailními nákresy výrobků a fotografiemi. Dobrá byla také brožura vydaná před 12 lety k 60 letům založení podniku, kterou napsal Jiří Lesák. Nejlépe se hodily pro takovou srovnávací fotografii přepravníky, ty současné se nám podařilo v areálu naaranžovat na stejná místa, kde se fotily v roce 1958 zdejší přepravníky na Tatrách 111 a pak v roce 1986 na Tatrách 815.

Mluvil jste i s pamětníky?
Vycházel jsem zejména z oficiálních podkladů, ale s několika pamětníky jsem pak mluvil, abych si ověřil přesnost textů.

Co byl pro vás v archivu ZVVZ nejzajímavější nález?
Některé firemní prospekty z 50 a 60 let, které jsem předtím nikdy neviděl.

Překvapilo vás při studiu těchto dokumentů něco?
Třeba to, kdo všechno továrnu za její více než 70letou historii navštívil. Například československý kosmonaut Vladimír
Remek tu byl krátce po svém letu do vesmíru v roce 1978. Tento snímek ale neměl srovnávací rovinu, takže je k vidění na webu www.fotomilevsko.cz. V knize není. Se zájmem jsem studoval také rok 1968 a to, jak se tehdejší společenské změny odrážely i v životě továrny. Například uplatňování Šikovy ekonomické reformy, kdy se v podnicích zakládaly Rady pracujících jako forma samosprávného řízení podniku. V kronice je o tom řada zmínek až po jejich zrušení po pádu Pražského jara.

Musel jste řešit i nějaký problém?
Určitým problémem bylo, že fotografie z archivu ZVVZ většinou nebyly popsané letopočtem. Takže jsem musel z prospektů, publikací a dalších zdrojů dohledávat, ze které jsou doby. Pokud někdo ví další informace o snímcích, které jsme zařadili na www.fotomilevsko.cz, budeme rádi, když přímo na webu napíše administrátorovi tohoto portálu, kterým je Martin Třeštík.

Jestliže je archiv tak bohatý a zajímavý, nezasloužil by si podnik ZVVZ samostatnou knížku?
Bezesporu ano, protože do naší knihy, která byla o celém městě a také o klášteře, se vešel jen zlomek nalezených fotografií. Kdyby vznikla monografie o podniku, jistě by nabídla z jeho historie víc. Faktem je, že když se ponoříte do studia takové zajímavé historie, tak si uvědomíte, co osudů a příběhů je s ní spojeno, a to i ve vašem bezprostředním okolí. A navazují na ni i současné události, protože továrna je tady dál a stále ovlivňuje život v našem městě.

Vraťme se tedy na závěr k nové knize Milevsko fotografované tehdy a teď. V jakém vyjde nákladu a kdy bude k mání?
Kniha se vytiskla v nákladu 1000 kusů. V těchto dnech už se přivezla z tiskárny a připravuje se její slavnostní křest, který se uskuteční ve středu 5. srpna v 18 hodin v Městské knihovně v Milevsku. Na křtu bude kniha v prodeji za zvýhodněnou cenu, následně bude možné si ji koupit v Infocentru nebo v Milevském muzeu.
Milevské noviny 29/2020

10. 8. 2020