První firmy byly doporučeny do milevské průmyslové zóny

Jedním z domácích uchazečů je firma Acond, výrobce tepelných čerpadel, která chce v Průmyslovém parku vybudovat sídlo společnosti i nové výrobní prostory pro svůj další rozvoj. První skicu aeálu připravil pro Acond místní architekt Jan Hlavín.

8.10.2021 18:27

MILEVSKO - Město Milevsko uspělo se žádostí o dotaci z programu Smart Parks for the Future ministerstva průmyslu a obchodu. Má přislíbeno 70 procent z nákladů na vybudování infrastruktury pro novou průmyslovou zónu. Projekt nese název Podnikatelský park. Zakázku na budování infrastruktury vyhrála firma Uniko Písek a i když je už nyní zřejmé, že se do vysoutěžené ceny 21 milionů korun kvůli dalším vícenákladům nevejde, významná částka státní dotace do Milevska připutuje. Infrastruktura má být hotová do konce roku, nyní probíhá výběr firem, které by mohly v budoucím Podnikatelském parku získat pozemky pro výstavbu svých areálů. Zájem kapacitu zóny přesahuje a slovo ve výběru firem má i samotné ministerstvo průmyslu a obchodu. Cílem je, aby pozemky získaly firmy, které budou v Milevsku vyrábět a nabízet nová pracovní místa.

Zájemce z řad firem nyní posuzovala investiční komise města. Zaobírala se nabídkami pěti uchazečů, radě města doporučila tři z nich. V dalším kroku tyto zájemce posoudí radní města a konečné rozhodnutí bude náležet zastupitelstvu. 

"Není to žádné tajemství, investiční komise doporučila, aby město uzavřelo smlouvu na prodej pozemků se dvěma firmami z regionu a jednou nově příchozí. To byl i můj cíl, aby šlo o mix firem místních a nových," říká radní města pro investice Martin Kupec (ANO), který stál u projektu od začátku a vedl na ministerstvu průmyslu jednání.

Podle jeho slov doporučení získali místní výrobce tepelných čerpadel firma Acond, firma TDS Tomáše Dolejšího zaměřená na kovovýrobu a firma HPC Research z Horní Břízy u Plzně, která vyrábí zařízení pro tlakové nádoby a kompozitní lahve pro skladování a přepravu zkapalněných i stlačených plynů. "Firma Acond má zájem ještě o další pozemky navíc, o tom všem bude zastupitelstvo jednat," říká Martin Kupec. Všichni tito uchazeči nabízejí nová pracovní místa, naopak dvě nedoporučené firmy měly zájem provozovat v Milevsku jen skladové haly nebo zde skladovat stavební techniku. 

"Věřím, že po schválení v zastupitelstvu se rychle připraví smlouvy, aby firmy mohly hned po Novém roce zahájit přípravu projektů a příští rok už mohly v Průmyslovém parku vyrůst první stavby," říká Kupec. 

Na ministerstvu průmyslu a obchodu už procházejí posouzením další žádosti o umístění v nové milevské průmyslové zóně, kterými se investiční komise, rada města a zastupitelé budou zabývat v dalším sledu. 

Zdroj: Jč Teď

Více na: FB

15. 10. 2021