Výstavba podnikatelského parku je opět o krok blíž

MILEVSKO – Současná finanční nejistota komplikuje některé již naplánované investiční akce města. Plánu na výstavbu infrastruktury průmyslového parku v příštím roce za podpory dotace ministerstva průmyslu a obchodu se to však s největší pravděpodobností netýká, ujišťuje radní města pro investice Martin Kupec (ANO). Ten jednání o dotaci s ministerstvem od roku 2019 inicioval a stále se podílí na přípravě akce.

Jak přípravy na vznik průmyslové zóny neboli podnikatelského parku pokročily?
V současné době jsme časově ve fázi po podání žádosti o registraci do dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu, nazývaného Smart Parks for the Future. Ten má řadu vstupních podmínek, které jsme průběžně plnili. Prakticky poslední podmínku jsme naplnili minulý týden, kdy byl radou města schválen návrh zadávací dokumentace na výběr zhotovitele infrastruktury, čímž jsme fakticky zahájili proces výběrového řízení. Byly tak učiněny finální kroky k získání této významné dotace, protože při jejím přidělení musíme mít zhotovitele již připraveného. Pokud se tedy ještě něco mimořádného nezmění na straně státu, tak dle současných daných pravidel směřujeme s vysokou mírou jistoty k získání dotace a následné realizaci.

Lze tuto stavební investici podle vás zahájit příští rok i v případě nezískání dotace?
Bez získání dotace by se tato akce prováděla v nynějších poměrech jen velmi obtížně, nebyla by ve finančních možnostech města. Všichni ale děláme maximum, aby to dobře dopadlo a s ministerstvem je dosud spolupráce v této záležitosti velmi dobrá.

Platí stále, že je možnost získat až 70procentní dotaci na tuto akci?
Ano, v programu se nic nezměnilo a snad už nezmění a vše směřuje k tomu na tento podíl dosáhnout. Dotace se vztahuje na vybudování logistické a technické infrastruktury, tedy přístupových komunikací a inženýrských sítí. Bez těch se nedá potencionálním zájemcům, firmám a podnikatelům nic nabízet.

Jsou už známá pravidla pro zájemce o získání pozemků v průmyslovém parku?
Dovolím si připomenout, že dokument s názvem Pravidla prodeje pozemků v podnikatelském parku Milevsko byl schválen zastupitelstvem v předchozím volebním období v roce 2018. Tato pravidla, na kterých tehdy spolupracovala i platforma Živé Milevsko, jsou stále platná. Pokud je
současné zastupitelstvo nebude chtít upravovat, tak budou platit i nadále a budeme se jimi řídit při úvahách a rozhodování o potencionálních zájemcích. Úplně poslední slovo bude mít celé zastupitelstvo města. Bude to tedy transparentní proces.
Jaké kritérium z pravidel považujete za nejdůležitější?
Od výstavby průmyslového parku si slibujeme především nová místa pro zájemce o práci z Milevska a okolí. Věřím, že se tím naše město stane atraktivnějším místem pro nové pracovní příležitosti a lidi nebudou muset nuceně odcházet za prací jinam. To je pro mě osobně
ten nejdůležitější aspekt.

Týdeník Milevské noviny 46/2020

18. 11. 2020